Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ANSIOMERKKIOHJE

 

 1§          Palokuntaliiton ansiomerkkien ensisijaisena tarkoituksena on osoittaa tunnustusta sellaisille  henkilöille, jotka ovat                 merkittävällä,  uhrautuvalla ja tuloksekkaalla tavalla osallistuneet  vapaaehtoispalokuntatoimintaan tai sen tukemiseen.

                Liiton ansiomerkkejä voidaan liittohallituksen päätöksellä myöntää myös muunlaisena  tunnustuksena, jos tällaiseen on erityiset                 syyt.

 

 2§        Liiton standaari

             Liiton korkein kunnianosoitus. Standaari voidaan myöntää yhdistykselle tai yksityiselle henkilölle liittohallituksen                       päätöksellä.  Yksityisen henkilön tulee olla ollut mukana liiton toiminnassa tai muutoin liiton etuja ja  tarkoitusperiä ansiokkaasti             edistänyt.  Yhdistyksille standaari voidaan myöntää yhdistyksen täyttäessä vähintään 40 vuotta.

 

3§         Liiton ansioristi

Liiton ansioristiLiiton ansioristi

 

Puna – valkoisessa, keskeltä jaetussa nauhassa, keltainen kahdeksansakarainen emaloitu   tähti, jonka keskellä ristikkäin hopeinen  palokirves ja suihkuputki.   Ansioristin myöntää liittohallitus palokuntayhdistyksen hallituksen tai liittohallituksen jäsenen ehdotuksesta.  Edellytyksenä on erityisen aktiivinen pitkäaikainen vähintään 30 vuoden palokuntatoiminta yhdessä tai useammassa vapaaehtoispalokunnassa tai ansiokas ja pitkäaikainen järjestö – tai edunvalvontatoimintaan osallistuminen alue – tai valtakunnantasolla.

 

Liittohallitus voi tapauskohtaisesti myöntää poikkeuksia edellä mainituista syistä. Merkin hinta on 85€

 

 

 

4§        Solki

             Liiton ansioristiin voidaan myöntää myös soljella, joka on hopeanvärinen laatta, jossa liiton perustamisvuosi 2005. Soljen             myöntämisen edellytyksenä on poikkeuksellisen ansiokas toiminta vapaaehtoispalokuntien järjestö- tai edunvalvontatyössä. Solki             voidaan myöntää myös jälkikäteen ristin nauhaan kiinnitettäväksi.

 

 

5§        Ansiomerkki / vuosimerkki

             Merkissä on seppeleellä yhteen sidottuna, palokuntaliiton perustamiskuntien vaakunat,     ovaalin muotoisella kehällä, jonka             alaosassa on seppelteen ympäröimänä palokuntaliiton   perustamisvuosi 2005. Merkin keskellä on palokypärä ja suihkuputki.

            Palvelusvuodet lasketaan 16 ikävuodesta alkaen .  Merkissä on kolme eri tasoa pronssi, hopea ja kulta.

 

            Pronssi:           hälytysosastossa tai muussa osastossa vähintään 10 vuotta, hinta 30€

             Hopea:             hälytysosastossa tai muussa osastossa vähintään 20 vuotta, hinta 35€

             Kulta:              hälytysosastossa tai muussa osastossa vähintään 30 vuotta, hinta 45€

  VuosimerkitVuosimerkit

 

7§        Ansiomerkin saajista pidetään liittohallituksessa kirjaa, johon merkitään saajan nimi,  kotipaikka sekä myöntämisen             päivämäärä.   

 

8§        Palokuntaliiton ansiomerkkiä saa kantaa ainoastaan se, jolle ansiomerkki on myönnetty,    eikä sitä saa muuten kuin perinnön               kautta luovuttaa toiselle haltijalle tai saajan palokunnalle.    Ellei haltijalla tai saajan palokunnalla ole mahdollisuutta säilyttää               ansiomerkkiä sen arvoa vastaavalla tavalla, on se luovutettava takaisin palokuntaliiton hallitukselle.  Erityisestä syystä liittohallitus                voi myöntää poikkeuksen tämän kohdan määräyksistä.

 

Ansiomerkkihakemus liittohallitukselle:

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.